Samplesets

Natuurlijk kan ik niet alle samplesets behandelen. En nog even het volgende: Ik heb zelf ook samplesets gekocht waar ik achteraf spijt van had. c.q. eigelijk meer van had verwacht. Schaf dus niet zomaar een sampleset aan. Maar ga eerset luisteren bij een dealer Of via mp3-tjes, er staan er echt genoeg op internet. Nog iets anders: houd er ook rekening mee dat op een standaard computer met 8 GB geheugen niet alle samplesets kunnen worden geinstalleerd zeker niet in combinatie met Hauptwerk 4.

Op mijn Mixtuur-Consolo 260 speeltafel, is Hauptwerk 4 advanced Edition geinstalleerd. Daarnaast heb ik ook Myorgan en Grandorgue geinstalleerd.

Gekochte Samplesets:
Laatst aangeschaft staat bovenaan.

* Haarlem St. Bavo (stereo versie) - Müller, 3 klavieren en volledig pedaal, sampleset gemaakt door Voxus. Mijn verwachting van dit sampeset was: dat dit orgel zou kunnen concurerren met Kampen. Direct valt echter al op, dat er "nog" geen digitale speeltafel in de sampleset zit. Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans, Mijn hoop is dan ook dat bij de update naar de Professional-extended-edition deze wel aanwezig is. Op het orgel zitten ook 32 voets registers in het pedaal. Ook zitten er op het bovenwerk en op het rugwerk een tremulant deze zijn ook in het sampleset verwerkt.

* Tholen OLV-kerk - Van Dam, 3 klavieren en volledig pedaal, sampleset gemaakt door Voxus. Eerste indruk mooi sampleset maar de bijgemaakte koppels die op het origineel niet zitten kunnen mij niet bekoren. Ook moet op de juiste wijze worden geregistreerd, ben nog een beetje bezig om dit verder uit te zoeken.

* St. Eucaire - Cavallè-Coll. Ben nog bezig om uit te zoeken wat dit sampleset allemaal kan. Later meer hierover.
In ieder geval zitten er wel heel veel toetsers en bellen aan en zo waar ook 2 zwelpedalen! Verder kun je via de linker voettrede het pedaal laten klinken.

* Vollenhove, Bosch - Schnitger. Hoofdwerk, Rugwerk en pedaal. Hauptwerk 2, dongelbeveiligd. Dit is echt een mooi orgel, een speciale vermelding is de Cornet die alleen discant bespeelbaar is. Je kunt dus op 1 klavier spelen met uitkomende stemmen. En ook mooi: zijn de tremulanten, niet overdreven maar gewoon aanwezig.

Scherm Vollenhove: 2 klavieren en pedaal een compleet orgel!


* 1719 Magnuskerk te Anloo. Hoofdwerk, Borstpositief en Pedaal. Afspeelbaar alleen met Hauptwerk 3 (er zijn ook andere versies verkrijgbaar.) Voor deze prijs 99 Euro een zeer interresant orgel om te beginnen met Hauptwerk. Er zit zelfs een Vox Humana op gedeeld in Bas en Discant! Qua klank is dit zeker een interresant orgel. De tremulant vind ik zelf wat minder. Ook een aparte tremulant op het pedaal had van mij niet gehoeven.

* Bovenkerk te Kampen Volume 1. Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Afspeelbaar alleen met Hauptwerk 3. Eerste indruk: Fantastische akoestiek, dit orgel laat je zelf spelen!

* Bovenkerk te Kampen volume 2. Vol 1 + Rugwerk en Borstwerk. Hauptwerk III Eerste indruk: In een woord, fantastisch! Kampen I was al perfect maar dit slaat alles. Op naar Kampen III.

* Bovenkerk te Kampen volume 3. Vol 1 + 2 + 2e Bovenwerk en natuurlijk de Vox Humana en nog apart de Vox Humana met tremulant!. Verder op het pedaal nog wat stemmen zoals de trompet 8' Cornet 4' en speelfluit2. Indruk in combinatie met Hauptwerk 3.30 is overweldigend. Van mij had die Vox humana met tremulant niet gehoeven, ik zal hem ook niet gebruiken maar de Vox humana is het geld meer dan waard. Wat een geluid!

* Leens.Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Hauptwerk II, III. Mijn eerste indruk is: Je kunt echt merken dat je op een oud orgel speelt, dit in tegenstelling tot de sampleset van Kampen. Hoewel dit in het begin wel even wennen was.

* St. Stefanuskerk te Moerdijk. Hoofdwerk, Rugpositief, Borstwerk en Pedaal. Beschikbaar in Hauptwerk I en II. Een prima orgel om op te studeren. Alleen jammer vind ik zelf dat de akoestiek een beetje langer had gemogen.

* De Vloedschuur te Heteren. Hoofdwerk, Zwelwerk en Pedaal. Beschikbaar in Hauptwerk I, Met extra extensie!. Eerste Indruk toen ik hem had aangeschaft: Dit is de toekomst voor elektronische huisorgels! Nadien is dit alleen maar bevestigd door andere samplesets.

* Noorderkerk te Groningen. Hoofdwerk, Rugwerk en pedaal. Beschikbaar in Hauptwerk I en II (Niet 16 bits, met extra extensie!. Eerste indruk: Prima sampleset voor op de computer met keyboard, maar niet als vervanger van een elektronisch orgel. Misschien komt er ook nog een echte versie voor Hauptwerk II of III in 24 bits?
Noorderkerk 2


Inmiddels is er een overgezette versie van de Noorderkerk voor Hauptwerk 1, naar Noorderkerk voor Hauptwerk 2. Ik heb een testvesie mogen uitproberen van http://www.virtual-organs.com (Rieks). Hoewel ik zelf om deze versie had gevraagd via het gastenboek van deze site is deze versie echt wel beter dan de Hauptwerk 1 versie maar vergeleken met samplesets die speciaal zijn geschreven voor Hauptwerk 2 of 3 komt het daar niet eens bij in de buurt. Toch wil ik wel mee geven om mensen die een betaalbaar sampleset wil kopen zou ik toch willen adviseren om voor die 25 euro extra, toch de Hauptwerk 2 versie aan te schaffen. Mede omdat het orgel dat je op het scherm te zien krijgt er wel beter uit ziet. Alleen jammer is het wel als je via een touch-screen het orgel wilt bedienen de registerknoppen echt te klein zijn. Maar dat zal nog wel aangepast worden.

Scherm bovenkerk 1 op gewone pc

Sinds kort heb ik mijn gewone pc uitgebreid tot 14 GB. Op deze pc heb ik ook Kampen geinstalleerd. Ik heb toch een dongle en kon het zo meteen uitproberen op een gewone pc. Ik heb natuurlijk niet voor de 24 bits versie van Kampen gekozen maar de 16 bits versie. Ook heb ik de pedaal-stemmen niet geladen, ik heb toch geen pedaal op mijn keyboard. Verder heb ik geen 16-voeters geladen en de meest scherpe geluiden ook niet. Zoals bv de Scherp en de Tertiaan. En de trompet van het bovenwerk ook niet. Verder heb ik het orgel bespeelbaar gemaakt vanaf 1 klavier. In dit geval midikanaal 1. Natuurlijk heb ik wel de orgel en bijgeluiden geladen. Dit maakt het orgelspelen zowieso al realistischer. Het orgel is dan wel in het geheugen te laden en is dan ook te bespelen zonder gestotter of andere storende bijkomstigheden.

Natuurlijk is er wel degelijk verschil te horen t.o.v. mijn gewone speeltafel maar het komt echt wel veel overtuigender over dan Myorgan of Grandorgue met bijvoorbeeld een orgel als de Noorderkerk van Groningen of het orgel van Moerdijk. Natuurlijk is dat ook logisch, dit orgel is immers speciaal opgenomen voor Hauptwerk 3. Ik wilde dit alleen maar aangeven omdat ik regelmatig lees dat er mensen zijn die beweren geen verschil te horen met Myorgan. Ik heb op mijn gewone pc een onboard geluidskaart en 2 speakertje van HP die onder de monitor zijn gemonteerd. Dus qua geluid is het 3 keer niks.Gratis Samplesets:Deze lijst is niet compleet er zijn er echt tientallen die interresant zijn om te bespelen.

* Oosterwijtwerd. 1-klavier met zelfstandig pedaal. Met realistische geluiden van de moter en aan bespelen van de toetsen. HauptwerkI-III.

* Brut-Leuchten Orgel. Great, Swel en Pedal Dit is een typisch Barok orgel. Hauptwerk III. Deze heb ik ook op mijn Hauptwerk speeltafel geinstalleerd en klinkt niet verkeerd!

* Prudhoe Methodist Church Organ. Great Swel en Pedal. Beschikbaar in Hauptwerk I en III, op verschillende locaties! Een klein orgel dat op de computer met keyboard interresant klinkt.

* St. Mary, Clone, Groot 3 klaviers-orgel met vrij pedaal en diverse koppels en andere speelhulpen. Hauptwerk III. Dit lijkt me zeker voor een Pc met wat meer geheugen een prima orgel! Alleen jammer dat de akoestiek stopt als je de toetsen optilt. Dus geen akoestiek

* Clavesymbel van Hauptwerk.nl. Hauptwerk I. Een van de eerste samplesets die ik bespeelde via Myorgan en een keyboard.

* Groot samengesteld klokkenspel. Hauptwerk I. Dit is al een ouder sampleset maar wel interresant. Het clavesymbel dat hierboven staat is er ook in verwerkt.

* Eglise protestante, Romanswiller. JEUX D'ORGUES 2 : Stiehr-Mockers organ. Hauptwerk I, Voor dat het gratis is, is het een mooi orgel waar je alle kanten mee uitkunt. Alleen jammer dat er geen mooie uitkomende stem op zit

* St Stephens anglican. Charles Jackson. Great, Swel en Pedal Leuk orgeltje. Hauptwerk I en III. Verschillende locaties!

* Prib chamber organ. Met 1 klavier en 5 verschillende stemmen. Hauptwerk I en III.

* OTT-orgeltje. 1 klavier met 5 verschillende stemmen die elkaar mooi aanvullen, maar als ik eerlijk ben, kan het mij niet imponeren.
* http://www.sth-steel.fi/~graham/StMaryClone.CompPkg.Hauptwerk.rar
De sample-sets van Myorgan die gratis zijn, zijn ook te bekijken en downloaden op mijn website bij hauptwerk I/Myorgan.
Meestal zijn de orgels uitgevoerd met diverse koppels tremulant op een op meer werken en soms ook met een zwelpedaal. In Hauptwerk III zijn ook toetsaanslagen en motergeluiden realistisch opgenomen.

De evalutie versies van bijvoorbeeld Kampen zijn niet te bespelen zonder Hauptwerk III licentie. Dus laat je niet lekker maken, hoewel dit het geld echt wel waard is. Natuurlijk moet je zo'n orgel niet op een keyboard met midi gaan aansluiten maar op goede apparatuur.

Controle center console. Touch Screen.

In het bovenstaande controlecenter kun je via Hauptwerk: 8 orgels standby zetten. Dit wil zeggen dat je via een paar eenvoudige handelingen de orgels in het geheugen van de computer kunt plaatsen. Via het touchscreen kan het orgel bediend worden en nieuwe sampleset worden geïnstalleerd. Op het touchscreen is het Brut-Leuchten Orgel te zien.Hauptwerk
Update 10-1-2015