Instellen van een midi-keyboard HW3
Als Hauptwerk voor het eerst wordt opgestart, is het verstandig om ook een midi-keyboard in te stellen. Dit gaat op de volgende manier. Uiteraard moet er wel een midi-keyboard aanwezig zijn en dit moet aan staan voordat je Hauptwerk opstart. Zonder midi-keyboard heb je heel weinig aan Hauptwerk. En kun je Haupwerk alleen gebruiken om midi-files af te spelen.

Ga naar: [general settings] [midi inputh paths...]Dan komt bovenstaande scherm. Selecteer eerst wel het goede keyboard (links) Meestal Great of hoofdwerk of stel ze 1 voor 1 in. Bij een orgel met meerdere klavieren. Dit kun je in het rode vakje aanklikken. Let op elk midi kanaal kan maar 1 keer worden gebruikt.

In het MIDI input port kan dan worden gekozen uit de aanwezig keyboards (manualen). Kies daar iets met midi of usb en het keyboard is ingesteld.

Verander voorlopig nog niets aan de midikanalen, maar ga eerste kijken of het werkt!

Meestal start Hauptwerk uit zichzelf wel op met het aanwezige midi-keyboard. Je kunt hier ook een software-matige midi-kabel installeren bijvoorbeeld LOOPBE internal MIDI. Hiermee kun je midi bestanden afspelen via Hauptwerk. Dit word ook op een andere plaats op deze website uitgelegd. Je moet dan bij het opstarten wel het andere hauptwerk pictogram dubbelklikken, anders werkt het niet. [Hauptwerk (for MIDI sequencing)].Als je dus midi-files via Hauptwerk wilt afspelen moet dit worden ingesteld. In het rode vak. Natuurlijk kun je deze software-matige midikabel via google opzoeken. Succes en veel luisterplezier!

Foutmeldingen of dubbele klavieren die worden bespeeld.

Voor beginnende Hauptwerk-gebruikers is verder ook belangrijk dat hauptwerk het juiste manuaal of klavier ziet zoals de bespeler het ook ziet. Daarbij komt ook nog dat het pedaal standaard op kanaal 1 staat en het hoofdmanuaal of grand op 2 staat dit moet precies andersom zijn.

Voor het juist instellen van het juist keyboard (manuaal): ga naar [general settings] [midi input paths...]


Dan komt dus dit scherm te voorschijn.

Vooral de eeste keer is het handig om dit even te doen. Zie volgend scherm....


Dit scherm dus.

Stel het juiste midi-kanaal in bij Great (hoofdwerk) is dit dus midi-kanaal 1. Tweede rode vakje (MIDI channel). Bij het eerste rode vakje moet het great aangeklikt worden (Alias), als dit al niet is gedaan. Bij het groene vakje (MIDI input port) moet je nog even per klavier kijken of het juiste midi-apparaat - je speeltafel waar je op speelt - is ingevuld.
Bij het pedaal is dit dus midi-kanaal 2. Klik hier bij het eerste rode vakje zoals in het voorbeeld pedals in.
Bij het Zwelwerk gaat de telling gewoon verder in dit geval 3 en dan ook meteen het Swels aanklikken.

Je hoeft bovenstaande alleen in vullen als je ook een pedaal hebt en een zwelwerk of meerdere klavieren. Ik heb zelf bijvoorbeeld bij Kampen 3 meerdere manualen gekoppeld aan 1 keyboard. Zodat ik in principe meerdere stemmen tegelijk kan gebruiken zonder koppels en ik ook niet via Re-directable keyboard geen ongebruikte toetsen op de speeltafel hoeft te gebruiken om over te schakelen naar een ander klavier. Deze methode heeft natuurlijk ook nadelen. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar op het hoofdwerk gaan koppelen als er een uitkomende stem op 1 van de automatisch meespelende klavieren aanstaat.

Als je het een ander hebt ingesteld en het werkt kom er dan later niet meer aan want dan begint het feest weer opnieuw en dat voorkom je juist als je het hier goed invult.Hauptwerk
Update 12-1-2013