Niets kan een 'echt' pijporgel vervangen maar het beste alternatief is: Hauptwerk met speeltafel, een goede geluidskaart en speakers in combinatie met een subwoofer.

Het uitzetten van registers en andere opties voordat je een sampleset opstart

Via het menu:
[organ]
[Load organ, adjusting rank audio output routing...]

Hier krijg je een scherm te zien waarin al de op je computer geinstalleerde orgel-samplesets zijn geinstalleerd.


Alle sampleset

Klik het orgel aan wat je wilt aanpassen.


Instellen sampleset

Dan krijg je dit scherm.

Hier is het mogelijk om de registers 1 voor 1 aan te zetten en uit te zetten. Je kunt hier ook de audio in een andere kwaliteit zetten. Bijvoorbeeld van 16-bits naar 24-bits.
Je ziet aan de linkerkant van het scherm de registers allemaal staan:
Als je 1 regsiter aanklinkt kun je die aan de rechterkant aan of uit zetten. Dit doe je met het aanklikken van:

Audio enabled? [Yes (rank load into memory)]

of

Audio enabled? [No (rank not loaded into memory)\

Dan zet je de stem dus uit.

Je kunt dan ook nog bij:
Maximum memory sample resolution de audio kwaliteit instellen, dit kan bij de nieuwste Hauptwerk 3 orgel-samplesets dus door te kiezen tussen:

14-bit, 16-bit of 24 bit (er zijn hier natuurlijk meer opties mogelijk naardat ze natuurlijk aanwezig zijn.
Via dit scherm is het dus heel makkelijk om zelf je orgel in te stellen naar je eigen smaak.

Waarom zou je bijvoorbeeld 1 stem of meerdere in een hogere kwaliteit willen horen? Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen bij een Vox-humana of een Trompet 8 voet. Omdat dat de stemmen zijn die uitkomend zijn en die wil je graag zo mooi mogelijk horen. Een andere reden zou kunnen zijn: omdat je toch niet alle stemmen gebruikt zou je er een aantal uit kunnen zetten i.v.m. het beschikbaar geheugen en dat je dan alsnog de overige stemmen in een hogere audio-kwaliteit kunt beluisteren als dan dat je alles in bijvoorbeeld 16-bit hebt staan. Wat ik zelf bijvoorbeeld bij Kampen III heb gedaan is de 16-voet Bourdon van het Hoofdwerk maar ook de Bas en Discant Mixtuur van het hoofdwerk uitgezet. De mixtuur van het bovenwerk kun je ook koppelen naar het hoofdwerk. Ik ben persoonlijk niet voor al die scherpe geluiden en 16 voeters gebruik ik zelden en dan al helemaal geen 2. Als ik er 2 wil horen kan ik die altijd nog aanzetten.

Natuurlijk kun je hier ook meerdere stemmen tegelijk selecteren die je of allemaal tegelijk wilt uitzetten of een andere audio-kwaliteit wilt geven.
Houdt de [shift toets] ingedrukt en begin bij de bovenste stem die je wilt selecteren (houd de linker muisknop ingedrukt) en maak een slepende beweging naar beneden. Je kunt dan alles tegelijk aanpassen. Je kunt ook als je de shift toets indruk de laatste van de registers aanklikken die je wilt hebben. Wil je er meerdere tegelijk selecteren maar die niet onder elkaar staan druk dan [Ctrl toets] in en klik de volgende aan die je wilt selecteren.

Direct voordeel van deze werkwijze is natuurlijk dat je direct meer geheugen beschikbaar hebt. Als je bijvoorbeeld op een keyboard speelt kun je zo ook alle pedaalstemmen uitzetten, want die gebruik je toch niet. Een ander voordeel is dat het orgel sneller laad als je alleen de stemmen laad die je gebruikt, dit kan soms handig zijn bij grotere orgels waar je zo een 5 minuten moet wachten voordat je eindelijk kunt spelen.

Een andere reden om dit toe te passen zou kunnen zijn als je, je eigen digitale orgel gebruikt als begeleiding met 1 of 2 stemmen van een Hauptwerk-sampleset die je als uitkomend gebruikt via externe speakers bv een stereo-installatie. Dit is ook dan handig omdat je dan alleen maar moet wachten totdat de stemmen in het geheugen zijn geladen die je alleen gebruikt.



Niets van deze webpagina's mag worden gekopieerd zonder toestemming van Lubbert Schenk. Na toestemming is dit wel mogelijk met een linkverwijzing naar deze website.


Hauptwerk