Het toewijzen van registers op de speeltafel. Hauptwerk versie 3:
Voor het toevoegen van registers in HW 4 is een aparte pagina beschikbaar.

Normaal worden de registerwippers op de speeltafel automatisch na installatie toegewezen als het orgel voor het eerst word opgestart. Dit is natuurlijk ook handmatig achteraf te doen. De speelhulpen zoals koppels en tremulanten worden niet automatisch toegevoegd, deze kunnen op de volgende wijze worden toegewezen. Volg de onderstaande regels stap voor stap op. (Het orgel moet dit natuurlijk wel ondersteunen! En dan bedoel ik dus dat de speeltafel wel de midisignalen van de registers uit stuurt uit de speeltafel naar de computer.) Voor oudere orgels kan het zijn dat je dit zelf de midisignalen moet samenstellen uit de signalen die het orgel uitzend. Dit kan met een speciaal software programma dat gratis is te downloaden genaamd Bome’s Midi Translator.

Het toewijzen van de registers gaat als volgt: (als ze automatisch door Hauptwerk worden ingelezen:

Zorg dat de midi-kabel goed is aangesloten.
Zet het orgel aan.
Start Hauptwerk op (dubbelklik op het Hauptwerk-icoon).
Kijk eventueel of op het console scherm de toetsen bewegen als ze worden ingedrukt, als het standaard orgel is opgestart.
Ga dan naar [organ settings]
En dan naar [connect Switch (MIDI) inputs to organ switches...]
Dan komt het volgende scherm (in het voorbeeld de Bovenkerk te Kampen I en II.)

registers toewijzen


Aan de linkerkant staan de registernamen per werk geordend.
de eerste is [01(a)-Pedaal Prestant 16]
Dit is dus de eerste stem van het pedaal, klik vervolgens naar Input switch daar staat [Stops: div 1 (Pedal) 01]
In dit geval staat het natuurlijk al goed, maar daar kan dus een vrije registerwipper worden toegewezen.

Het wijzigen van een register op de speeltafel.:

Ga weer naar het vorige scherm en klik vervolgens bv op [01(a)Pedaal Prestant 16] en dan op Input switch Stops: [div 1(Pedal)06]. U ziet dat dan de aanduiding van [01(a)Pedaal Prestant 16] grijs worden en kan er vervolgens met de muis de gewenste registerwipper worden toegewezen.
registers wijzigen


Handmatig toewijzen van de registers: (Als Hauptwerk ze niet zelf instelt!)

Het Handmatig instellen van de registers gaat als volgt.
- Ga naar [General Settings].
- Dan naar [Switch (MIDI) inputs paths...], zie scherm
switch (MIDI) inputs paths...

- In het linker deelscherm de registers selecteren.
- In rechter deelscherm de gegevens invullen, waarbij je de registernummers van het orgel heb achterhaald via MIDI-OX door de systeem exclusief codes weer te geven. Bijv de Contrabas 32 van het pedaal = F0 31 01 01 F7 voor inschakelen en F0 31 00 01 F7 voor uitschakelen. Het getal voor F7 geeft het registernummer hexadecimaal aan. Dit moet je dan vertalen in decimale getallen en dat voer je dan als registernummer in onder de 4e byte bij de engaging en disengaging messages. In dit geval dus simpel een 1.
- Na invullen alle registers klikken op [OK].
- Dan naar [Organ settings/connect switch (MIDI) inputs to organ switches...].

registers toewijzen

- In linker deelscherm staan de registers, couplers en pistons van het sample orgel
- In het rechter deelvenster moet je ze koppelen aan de registers, couplers en pistons van je eigen orgel.

Het toewijzen van orgelwippers op een paar jaar oude midi-speeltafel.:
Even voor de duidelijkheid en of frustraties te voorkomen: onderstaande is voor de gevorderde hauptwerk gebruiker met midi-ervaring/kennis!

Het is mogelijk om via een softwarematige midikabel (dit is dus een stukje software) de registers van een midi speeltafel toe te voegen Als dit niet lukt op de gewone manier, zoals hierboven beschreven. Daarvoor moeten de exclusief boodschappen van de registers van de speeltafel, met behulp van Bome’s Midi Translator vertaald worden en via een interne midi kabel (LoopBe) overgebracht worden naar Hauptwerk, in voor Hauptwerk te verwerken MIDI boodschappen.

Met de registers van de speeltafel is het dan mogelijk (uiteraard na de nodige instellingen over te zetten in Hauptwerk), een sampleset met behulp van de registerwippers op de speeltafel te bedienen. Omdat het geluid van de speeltafel gewoon aan blijft moet dit doormiddel van een loze 6 mm audio-plug in de koptelefooningang van de speeltafel te steken worden uitgezet. Anders hoor je tegelijkertijd na het omzetten van een registerwipper, het register van het sample-orgel in Hauptwerk en het geluid van speeltafel, dus de gewone registers van het orgel.

Ik heb inmiddels begrepen van iemand die een nog niet zo'n oud Johannes orgel heeft, dat je het geluid van het orgel ook kunt afspelen via de boxen - geluidsinstallatie - van het orgel, samen met de stemmen van het Johannes-orgel en dat dit dan opzichzelf niet verkeerd hoeft te klinken. Uiteraard kun je dan niet via midi-registerwippers het orgel bedienen maar kun je dan wel weer meer stemmen-combinaties maken. Eigenlijk komt het er op neer dat je het orgelgeluid kunt verdubbelen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat je geen bas-geluid krijgt van bv het pedaal en de 16-voeters van de gewone stemmen. En dat het geluid van Hauptwerk-samplesets niet echt goed zal klinken, maar het is een oplossing als je wilt experimenteren met Hauptwerk.

De genoemde softwarepakketen zijn gewoon gratis te downloaden via bv de zoekbox hieronder. Kopieer de tekst "loopBE" en plak die in de box. Dit geld ook voor het programma "Bome’s Midi Translator". Selecteer de tekst die tussen " " staat en kopieer die in de google box, hieronder.

Korte Omschrijving van Bome’s Midi Translator.

Met dit programma is het mogelijk om de midisignalen die de speeltafel uitstuurt weer te geven.
BOME MIDI translater

In het voorbeeld druk ik de toetsen van een USB-keyboard in en dit is ook te zien in het kleine schermpje. Uiteraard is dit voor de gevorderde Hauptwerk gebruiker en zal ik hier niet nader op in gaan. Het is dus wel degelijk mogelijk om van een verouderde speeltafels met midi, de registerwippers te gebruiken.
Google
Hauptwerk


Update 12-1-2013