banner

Het installeren van samplesets
Orgels: installeren, importeren en vervolgens openen/bespelen.
Enige windows kennis is wel vereist. Zoals het zoeken van bestanden, harde schijf dvd-station enzovoorts. Ik ga er vanuit dat het installeren van orgels in Myorgan geen probleem is, hier wordt meer aandacht besteed aan specifieke Windows handelingen.


Standaard is er al een orgel geinstalleerd en dat is ook meteen speelklaar. Dit is het orgel van St. Annes Moseley.

Installeren van Hauptwerk orgels gebeurt gewoon in het menu, ga dus niet zelf orgels uitpakken via een uitpakprogramma. Dit kan wel maar dan moet je het later weer importeren. Dit heeft dus weinig nut.
Start het programma op. (Dubbelklik op het hauptwerk logo op uw bureaublad.)

Voordat u het programma start kijk eerst of het orgel aanstaat en dat alle kabels goed vast zitten aan het orgel en de computer. En kijk ook of het geluid van uw computer aanstaat. Of als u via uw geluidsinstallatie wilt spelen of deze ook aan staat en op het goede kanaal. Dit om veel frustraties en zoeken te voorkomen. Als alles goed is aangesloten en u start het programma op zal het vervolgens verlopen. Zie hieronder als u 1 of meerdere akties niet goed heb gedaan bij Installeren 2 voor eventuele foutmeldingen.

Hauptwerk kijkt eerst of er een dongle is aangesloten.

Dongle


ALs u geen dongle heeft of niet wilt gebruiken kunt u bij bovenstaand scherm cancel indrukken. En krijgt u het volgende scherm.

3 versies

Kies een edition, kies hier niet de free edition. Klik vervolgens op continue. Als het goed is krijgt u onderstaand scherm.

Hauptwerk beginscherm

Ga naar het menu (witte balk)
[File]
[Install organ sampleset etc.]

Zoek het orgel op wat u wilt installeren op uw harde schijf of Dvd. Hier kunt u alleen ingepakte orgels installeren. Deze orgels zijn in het rar-formaat. Als u meerdere bestanden heeft moet u ze allemaal 1 voor 1 installeren. Doe dit wel op volgorde.
Selecteer dus een orgel en klik daarna op ok. Hierna worden de bestanden uitgepakt. En zie je het volgende scherm.

het uitpakken van de bestanden


en vervolgens geinstalleerd. Zie het volgende scherm.

instaleren van het orgel

Als u het bovenstaande scherm ziet Klik op OK. U hoeft niets aan te passen.Het orgel wordt geinstalleerd. Onderbreek dit niet om cancel aan te klikken! Het uitpakken en instaleren kan enige tijd duren. Naar gelang de grote van het orgel. Als het word onderbroken moet weer van voren af aan begonnen. Neem er dus even de tijd voor.
U ziet dan het volgende scherm

installeren van het orgel

Als het installeren klaar is krijgt u automatisch het hauptwerk scherm weer.

Hauptwerk beginscherm


Als u dit ziet is het installeren voltooid. En kunt u eventueel beginnen met het volgende rar bestand. Als u alle rar-bestanden heeft geinstalleerd kunt u gaan beginnen met het laden van het net geinstalleerde orgel. Dat doet u zo:
Ga naar het menu,
[Organ],
[Load Organ],
U krijgt dan dit scherm.

selecteer hier een orgel

Selecteer het net door u geinstalleerde orgel.
U krijgt dan het volgende scherm.

het orgel wordt geladen


Na verloop van tijd krijgt u het volgende scherm. Hoe langer de computer laad hoe groter het orgel.

het orgel is geladen


Als alles goed is verlopen krijgt u het volgende scherm te zien en kunt u beginnen met het uitzoeken van een geschikte registratie. In het voorbeeld van hierboven kunt u maar 1 register kiezen. Dit is natuurlijk per orgel verschillend. Kies bij het registreren bewust voor niet al te grote registraties bv niet veel 8 voets- en/of 4 voetsregisters. Dit kost namelelijk veel geheugen en u hoort het toch niet of u veel fluitregisters gebruikt tijdens het spelen. U kunt nu beginnen met orgelspelen.

Installeren 2.
Er kan natuurlijk het een en ander mis gaan tijdens het opstarten van Hauptwerk. De meest voorkomen fouten worden hier behandeld.
Geen Midi kabel of orgel c.q. keyboard uit.

Geen midi keyboard aangesloten


U kunt dan eventueel wel doorgaan - door continue aan te klikken - alleen kunt u niet orgelspelen. U kunt wel orgels installeren. Als u het probleem wilt oplossen moet u controleren of u orgel aanstaat. Enzovoorts.

Als u een Hauptwerk orgel voor versie III wilt evalueren en u heeft geen dongle, krijgt u het volgende scherm.

geen dongle


Het is voor sommige Hauptwerk versie 3 orgels namelijk wel nodig om een geregistreerde versie van Hauptwerk te hebben. Anders werkt het niet.

POLYPHONIE LIMIT.
Dit zijn het aantal pijpen die tegelijk klinken.

Bij de Free Edition staat deze op 256. Bij de andere edities kunt u deze ook aanpassen naar meerdere klanken. Dit kan wel in de duizenden lopen naar gelang de grote van het orgel.
Om dit aan te passen ga naar:
[General settings],
[General options],
Dan ziet u dit menu:

instellingen alle orgels


Ga vervolgens naar Audio Engine, dat is dit scherm.

instellingen audio


Bij Polyphony limit - rode hok - kijk of hier meer staat dan 256 en verander dit eventueel in 16000.

Bij [Organ settings] en dan [general options] [audio Engine] polyphony limit moet 0 staan. Dan wordt automatisch de standaard instelling gebruikt.

instellingen orgel


Natuurlijk kunt u hier ook per orgel de instellingen aanpassen maar dat lijkt mij meer iets voor gevorderde gebruikers. Wijzig hier dus voolopig niks. Bij een klein orgel zijn geen 16000 klanken aanwezig die tegelijk kunnen klinken.


TIPS
Tip voor gebruikers met dongle: dit zijn geregistreerde gebruikers! Kies bij het opstarten vanaf Hauptwerk 3.23 niet voor de Free editie. Hier worden namelijk de polyfonie ingesteld op 256. En dat blijft zo totdat je dit zelf hebt aangepast. Je kunt dit zien als bij gebruik van meerdere registers er geluid wegvalt.

© 2009 softART DESIGN.
Op deze webpagina wordt gewerkt vanaf mei 2009.
Laatst bijgewerkt zie hoofdpagina www.softart.nl/hauptwerk. Deze pagina is een onderdeel van SoftART DESIGN(www.softart.nl)


Hauptwerk