hauptwerk 3 banner
Hartelijk welkom op de pagina van Hauptwerk 3 voor beginners!
Enige windows-kennis is wel vereist!
Deze pagina is onderdeel van http://www.softart.nl/hauptwerk maar kan ook los worden bekeken


Inleiding HAUPTWERK 3
De reden dat ik mijzelf echt ben gaan verdiepen in hauptwerk is het feit dat ik 4 jaar kerkorganist was op Dit orgel. De momenten dat ik achter dit orgel mocht spelen waren voor mij echt speciaal. Ik kon uren lang spelen zonder enig begrip van tijd te hebben! Toen dat niet meer zo was en ik dus alleen thuis nog kon orgelspelen, op een anoloog Eminent Omegan 8700-orgel was ik natuurlijk niet meer tevreden over de klank en beleving van dit orgel, voorheen was ik dit wel, bij gebrek aan beter.

Een andere reden die zeker zo belangrijk was, is het feit dat ik me toen al enigzins verdiept had in Myorgan, ik kwam in contact met Myorgan in 2005-2006, maar begreep er toen helemeaal niks van. Hoe je een orgel lade enzovoorts. De mogelijkheden van Myorgan waren toen zeker niet groot en omdat een computer naast het orgel uit den bozen is, eigenlijk ook niet uitgeprobeerd. Mijn orgel was toen 19 jaar oud en ik was al op zoek naar een goede vervanger. Hoewel er genoeg elektronische orgelbouwers zijn, ook in Nederland kon mij het niet bekoren. Ze komen niet in de buurt van wat Hauptwerk kan, in combinatie met speciaal daarvoor toegeruste speeltafel en zeker voor de toekomst. Dus bleef er niks anders over om op zoek te gaan naar een speeltafel waar alles in zit, dus een compleet orgel met computer ingebouwd. Ook wilde ik me eigenlijk tijdens het orgelspelen niet bezighouden met beelschermen en muizen, van mij hoeft een beeldscherm niet bij een orgel, dit leidt alleen maar af. Ik hoeft geen bewegende toetsen op een beeldscherm. Ik ben toen via enig zoekwerk terecht gekomen bij deze website: Mixtuur.com alwaar Bert-Jan de Waard zelf de speeltafels zo maakt dat er tijdens het orgelspelen geen beeldscherm aan te pas hoeft te komen en je het orgel gewoon kunt bedienen als welk ander elektronisch orgel dan ook. Met het voordeel dat je, je eigen orgelwerken kunt opnmenen via de ingebouwde computer. En natuurlijk nog veel meer. Je kunt bijvoorbeeld 8 orgels in de standby zetten van je orgel. Deze kun je weer laden door een paar simpele knopjes op de speeltafel zelf in te drukken, je kunt dan zonder herstart van de Pc gewoon weer verder spelen op een heel ander orgel en in een geheel andere akoestiek of stemming.

Natuurlijk is er ook kritiek. En ik denk ook wel terecht. Een paar Hauptwerk-kritiekpuntjes van mijn kant dan:

* De lange laadtijd van de orgelsamplesets.

* De prijs die je moet betalen voor een sampleset.

* Al heb je de snelste pc die er is, je bent heel veel tijd nodig om even van het ene sampleset naar het andere te gaan.

* Randapparatuur kost veel geld. Denk an geluidskaart, speakers enzovoorts.

* Het geluid moet goed afgestemd zijn, als het geluid te hard staat ploffen je speakers uit elkaar. Is het te zacht is het net of je op een slecht elektronisch orgel speelt.
* De prijs van Hauptwerk zelf en dan met name voor de advanced edition, is wel heel hoog. Ik weet ook wel dat een computerprogramma veel geld kost om het te ontwikkelen. Maar maak zoiets voor iedereen toegangkelijk. Windows kost ook vele malen duurder dan dat wij als consument voor betalen.

Hauptwerk 3 gratissamplesets
Vanwege de vele positieve reactie's op de hauptwerk/myorgan-webpagina wil ik natuurlijk ook verder gaan met het plaatsen van links naar hauptwerk 3 gratis orgels. Naast het feit dat ik onlangs een hauptwerk speeltafel in gebruik heb genomen,- zie boven - met daarop natuurlijk versie 3.30 van Hauptwerk, met de pc verwerkt in de speeltafel en met hout opgelegde toetsen.
Hauptwerk III-speeltafel 1Hauptwerk 3 - speeltafel-2Hauptwerk

Voor reacties, vragen, aanvullingen of wat dan ook: mail de webmaster info(at)softart.nl.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Schrijffouten zijn voor rekening van de auteur, die zijn uiterste best doet om dit te voorkomen!
Het overnemen van gedeelten van de tekst is inprincipe vrij, mits een verwijzing wordt gedaan naar deze website: http://www.softart.nl/hauptwerk