Free samplesets voor Hauptwerk III

Op deze pagina staan links naar gratis samplesets, andere samplelinks en suggesties zijn natuurlijk welkom!


SAMPLESETS voor Hauptwerk 3


Vanaf heden zal ik ook links plaatsen naar gratis Hauptwerk 3 orgels. Natuurlijk zijn links die hier nog niet opstaan van harte welkom! Ik weet ook wel dat ik zelf in een uitzonderlijke positie zit omdat ik zelf een compleet orgel thuis hebt staan. Maar ik denk wel dat ik me in kan leven hoe het voelt op met een 1-klaviers keyboard een sample-set te bespelen in de niet ideale omstandigheden, als daar zijn kleine computer-speakers, een geluidskaart die meestal is ingebouwd. Schroom echter niet om deze pagina te lezen en herlezen. Want ik heb zelf op grond van zo'n keyboard en ingebouwde soundkaart en te kleine speakers de keuze gemaakt om: niet voor een bekend elektronisch orgel te kiezen maar de uitdaging aan te gaan met een Hauptwerk speeltafel. Dat eigenlijk nog steeds in ontwikkeling is. En dat is me tot nu toe uitstekend bevallen.


Hauptwerk en de concurentie:

Inmiddels bestaat Myorgan ook niet meer - is overgegaan in Hauptwerk - maar wordt Myorgan wel verder ontwikkeld zei het onder een andere naam namelijk GrandOrgue. Kijk in google voor de download, zoek dan wel op Myorgan en GrandOrgue anders krijg je alle orgels waar een GrandOrgue op zit Of klik op register 8 in het linker menu. Er zijn verder onder bijvoorbeeld linux diverse programma's die ook samplesets kunnen afspelen maar of dit echte concurrenten zijn voor Hauptwerk, ik denk het niet! Verder zijn er ook complete samplesets te downloaden waar het orgel al is ingebouwd, denk bijvoorbeeld aan miditzer, dit is een compleet theater-orgel met alle toetsers en bellen ingebakken. Maar ook dit is geen echte concurrent. Een ander sampleset is van Native Instruments. Zij hebben o.a. een Piano en een Hamond-orgel in hun assortiment.

Vanaf hier komen dus de downloads:

Father Willes, combinatie orgel:
De demo van het Father Willis orgel van Silver Octopus Studios, een echt Engels orgel, niet vergelijken met Nederlandse orgels.
*Download free sampleset via de website van Hauptwerk.com.
A


Cymbalo Mietke:
2 klaviers clavercymbel, hier zit een heel mooi geluid in.
*Download free sampleset via de website van Hauptwerk.com.
AChurch of our Lady in Adergas (Velesovo, Slovenia).

Velesovo demo

Op de site van Sonus paradisi is een neobarok orgel te downloaden sinds augustus 2010. Dit samplesetis is goed te bespelen, om een indruk te krijgen van het volledige sampleset van 38 stemmen. Mijn eerste reactie is dan ook dat je op deze manier een redelijk idee krijgt van het orgel. De Subbas 16' vond ik zelf een beetje hard overkomen vergeleken met de Nederlandse Subbas 16'. Maar voor de rest een mooie gratis sampleset om uit te proberen.

Dit orgel is echter niet in de free versie van Hauptwerk af te spelen. Je moet wel als je hem afspeelt met dongle een paar stemmen uitzetten. Ik heb zelf de pedaalstemmen uitgezet en ook de Mixtura en een paar speelhulpen en toen wilde het wel. Op mijn speeltafel met Hauptwerk 3 advanced was het echter geen enkel probleem. De demo is trouwens wel in 16 Bits. Maar klinkt wel heel mooi.

Nog even de volgende: in de demo zitten 10 zelfstandige stemmen verdeeld over Hauptwerk, Oberwerk en Pedal. De gebruikelijke koppels en op elk werk een tremulant. Verder ook nog een Glöcklein! Ga naar de link die onder het speeltafel staat en klik vervolgens op download op de pagina die hier verschijnt, hier staan 2 downloads, deze moeten allebei gedownload worden. En in Hauptwerk worden geinstalleerd.

St. Stephen's Anglican - Penrith, NSW
*Download free sampleset. houd er rekening mee dat dit orgel 380 MB groot is!

Van dezelfde website een orgel dat ik zelf nog niet ken: Brut-Leuchten Orgel (een typisch barok orgel samengesteld uit divers pijpwerk van diverse orgels 1587 to 2007:
*Download free sampleset. let er op dat dit orgel 384 MB groot is!
Hier dan de speeltafel van het hierbovengenoemde orgel in Hauptwerk 3:
Brut-Leuchten Orgel


St Augustine's, Neutral Bay.
Dit is een heel nieuw orgel en ik moet het zelf nog uitproberen. Maar toch geef ik al wel het adres.
Dit is het adres:
*Download free sampleset.
Volgens mij is dit orgel speciaal gemaakt voor Hauptwerk 3 dus zal hij beter zijn dan het vorige orgel van Nick Appleton, voornoemde orgel is op zich ook al een heel geschikt orgel om op te spelen.

Van het bekende orgel van Jeux d'orgues 2 is nu ook een Beta versie beschikbaar.

Natuurlijk is er een hele nieuwe console gemaakt op basis van Hauptwerk 3
Jeux d'orgues 2

Mijn eerste indruk is dat de opnames beter zijn dan de versie voor Hauptwerk I. En die vond ik toen gewoon op de computer ook al redelijk goed! Dus dat kan alleen maar positief zijn. Let op dit is wel een Beta versie, deze kan nog wijzigen. Redelijk klein orgel maar komt wel goed over.

Nog even de downloadlink:
*Download free Hauptwerk 3 sampleset. Let er op dat dit orgel circa 80 MB groot is!


Sygsoft Harpsichord version 1.2.

Van het clavesymbel van Sygsoft is al een tijdje een gratis versie te downloaden voor Hauptwerk 2 en 3. Van het welbekende clavesymbel voor Hauptwerk 1 en Myorgan. In deze versie kun je de hamertjes die de snaren aanslaan, zien bewegen!.
Harpsichord version 1.2

Ga naar de pagina om aan te vragen om dit clavecymbel te downloaden.(downloadgrote 82 MB).
Deze clavesymbel kun je ook afspelen met de free edition van Hauptwerk 3. Zo kun je op een eenvoudige wijze kennismaken met de Basisversie van Hauptwerk 3.


Hauptwerk