Hauptwerkbanner
Hartelijk welkom op de pagina van Hauptwerk/MyOrgan voor beginners! Enige windows-kennis is wel vereist!
Je kunt deze pagina afdrukken. Om deze pagina te bekijken is het wel aanbevolen om de pagina zo groot mogelijk te maken. I.v.m. de plaatjes die er op staan.


LET OP! MyOrgan en ook Grandorgue is inmiddels achterhaald en inmiddels overbodig. Je kunt vanaf Hauptwerk 3.23 ook een gratis versie van Hauptwerk downloaden, waarmee je ook alle Hauptwerk1/MyOrgan samplesets kunt afspelen. Toen ik deze pagina startte in 2007 was dit nog niet zo. Als je nieuw begint met het bespelen van hauptwerk-samplesets kun je beter beginnen met Hauptwerk 3 te downloaden. Je hebt dan wel veel meer opties en het is ook moeilijker om alles in te stellen, maar daar staat dan wel weer tegenover dat je wel meteen met het programma werkt dat speciaal is geschreven voor Hauptwerk-samplesets. Heb je echter een oudere computer en ga je niet binnenkort over tot een nieuwe computer start dan met MyOrgan.

Introductie Myorgan.
Sinds een tijdje houd ik me bezig met het programma MyOrgan. Met dit programma kun je via een keyboard een willekeurig kerkorgel bespelen. Dit is mogelijk omdat dit desbetreffende orgel stem voor stem en pijp voor pijp is opgenomen en via het geheugen van een computer en daardoor dus via een midi-keyboard is te bespelen. Natuurlijk zijn er inmiddels ook complete speeltafels te koop waarmee je voor een schappelijk bedrag de mooiste pijporgels kunt bespelen uit Europa, maar ook orgels uit andere werelddelen. Maar ik wil op deze pagina het werken met een 1 klaviers-keyboard behandelen.

Omdat je voor het programma Hauptwerk moet betalen - er is wel een 30 dagen versie beschikbaar op internet - ben ik via internet een alternatief gaan zoeken dat net zo goed werkt als Hauptwerk en ook nog zonder toeters en bellen. Dat is dus MyOrgan geworden van Kloria Publishing. Deze versie van MyOrgan is compatible met Hauptwerk 1. Inmiddels is Hauptwerk al aangekomen bij versie III. De versie van MyOrgan is nog niet aan een andere versie toe, misschien zal dat nog wel gebeuren. Overigens staan er op internet nog veel meer software die orgelspakketten gemaakt voor Hauptwerk I in het geheugen kan laden maar voorlopig is MyOrgan nog het beste gratis alternatief.

Met het programma Hauptwerk hierna MyOrgan genoemd, kun je allerlei muziekinstrumenten nabootsen/bespelen op de computer. Zo zijn er:
* Pijporgels,
* Clavesymbels,
* Klokkenspel c.q. carillons,
* Piano's enzovoorts.

Met andere woorden elk instrument dat je kunt bespelen met een keyboard kun je ook bespelen via MyOrgan.

Omdat dit programma al een tijdje in de omloop is, zijn er inmiddels ook freeware orgels of clavesymbels te downloaden. Onderaan deze pagina staan een paar links van freeware orgels c.q clavesymbels.

Natuurlijk zijn er ook verschillende versies van bestaande orgels te koop. Ook zijn er al diverse Nederlandse orgels te downloaden. Bv Het orgel van Vollenhove, Bovenkerk te Kampen en St. Michelskerk te Zwolle. Maar ook andere minder bekende orgels.

Voordat je nu naar de winkeld snelt om een geschikt midi-keyboard te downloaden is het verstandig om eerst eens te kijken of je computer - zowel PC als Apple - wel voldoed aan de minimale vereisten. Overigens maakt het niet uit of je een Pc of Apple gebruikt want het geluid blijft het zelfde. Enige wat ik kan bedenken om toch te kiezen voor Apple omdat die wat beter met het beschikbaar gegheugen om kan gaan dan een PC, die je in de meeste gevallen ook voor andere doelen gebruikt.

Toen ik begon had ik een Pc met windows XP home, P4 2.8 Mhz en 512 mb intern geheugen. En een harde schijf van 80 Gigabyte. Dit systeem voldeed aardig voor een 1 klaviers-kerkorgel of clavesymbel. Echter nadat ik er nog eens 512 mb had bijgeplaatst, Werkte het stukken beter. Bijvoorbeeld het laden van een orgel gingen wel 2 tot 4 keer zo snel.
Beeldscherm met M-Audio keystation 49E en Myorgan.


Inmiddels heb ik een nieuw systeem met Windows XP pro, een Intel Core 2 Duo E6300 processor, kloksnelheid 1860 MHz, 2 gibabyte geheugen, een harde schijf van 250 Gigabyte. Met dit systeem kan ik een redelijk groot orgel laden en binnen een minuut of 4 spelen. Met m'n vorige Pc duurde dit wel zo'n 15 minuten. En met diverse foutmeldingen dat het geheugen vol zat. Eigenlijk zou er nog meer geheugen bij moeten om alles nog sneller en nog vlugger te laten werken.

Als je een pc neemt die niet voldoet aan de gewenste vereisten heb je grote kans dat als je toetsen indrukt het geluid gaat stotteren en daar zit je niet echt op te wachten, geloof mij.

Inprincipe kun je het programma op alle Windows-versies gebruiken - vanaf windows 98 wordt geadviseerd - Ook is het belangrijk dat je een goed werkend midi-keyboard hebt met minimaal 1 klavier met 49 toetsen of meer, natuurlijk is 2 klavieren en pedaal beter maar die is niet altijd voor handen. Ik ben inmiddels in het bezit van een USB midi-keyboard met 1 klavier en 49 toetsen - je kunt echter via een knopje een octaaf verhogen en een octaaf verlagen. Dus heb je meer dan 49 toetsen. Daarnaast kun je via de meeste orgels wel koppelen dus speel je tegelijkertijd op 2 klavieren dit is echter niet ideaal denk maar eens aan het spelen met uitkomende stem. En nog maar te zwijgen over een pedaal dat je bij een gemiddeld orgel echt nodig hebt. Ik heb deze dus nog niet, maar wel binnenkort!

Via internet kun je al diverse zelfbouw pedaalklavieren bekijken maar er zijn ook midikeyboards te koop waar alles al op en aan zit. Het is echter voor alle duidelijk alleen maar nodig om een midi-keyboard te hebben waar geen stemmen zelf inzitten - dit mag natuurlijk wel maar is niet nodig. Je speelt namelijk via het geheugen van de computer waar de stemmen in geladen zijn.

Houd er ook rekening mee dat een gemiddeld 2 klaviersorgel al zo'n 700 mb groot is. En die 700 mb moet in z'n geheel in het geheugen worden geladen. Als je dus niet voldoet aan de eisen heb je kans dat het wel werkt maar je er niets aan hebt.

Natuurlijk wil je ook een goed geluid horen als je een orgel bespeeld dus een goede geluidskaart is dan wel een pre. Ik had een soundblaster en nu heb ik een ingebouwde geluidskaart maar er is wel degelijk verschil tussen die twee te horen. Dus houd daar rekening mee. Ook belangrijk de speakers. Natuurlijk is het een beetje onzin om speakers te gebruiken van 200 wat maar goed uitgekiende speakers doen wonderen. Natuurlijk kun je het ook op de versterker van je stereo aansluiten met alle technieken die daar weer in zitten.

Als je alles hebt gecontroleerd kun je eindelijk beginnen met het downloaden van de software.

STAP 1: Allereerst de software zelf:
Zoek in bv http://www.google.nl naar Grandorgue en MYorgan. En download het programma....
Je kunt ook direct de hieronderstaande link kopieeren en plakkenin de lange witte balk van je internet explorer:
http://sourceforge.net/projects/ourorgan/files/

Stap 2:Ga naar de website van het Nederlandse Hauptwerk. En dan deze pagina Clavesymbel HW1.Als je hier je gegevens invult krijg je via de webmaster een link om te downloaden.


Het openen van een orgel: c.q. het laden van een orgel in het geheugen van de computer.

Start het programma MyOrgan op. Dubbelklik op het pictogram op het bureaublad. Als je een werkend midi-keyboard hebt aangesloten krijg je het volgende scherm:

Myorgan Opstartscherm

Vervolgens ga je in het menu (links bovenin) naar [file] en dan [open] Vervolgens zoek je de locatie op waar het orgel staat. Meestal is dat in een map onder C:\hauptwerk of C:\Program Files. In die map staan een x-aantal mappen en bestanden, er staan ook 1 of meerdere bestanden met de extensie *.organ, als je 1 van die aanklikt laad het programma het orgel in het geheugen.
En dat ziet er zo uit:

Myorgan loading sample set
En na verloop van tijd krijg je een orgel te zien als de downloadbare orgels onderaan deze pagina. Druk je op een toets en zet je een paar stemmen (gewoon met de linkermuisknop) aan dan hoor je in de meeste gevallen het orgel spelen. Denk er wel aan dat als je de stemmen van het 2e of 3e klavier wilt bespelen je moet koppelen! (net als bij een gewoon orgel!).

Heb je geen midikeyboard aangesloten of staat het keyboard uit, dan krijg je dit scherm:

Myorgan No midi input devices

Als je dit scherm krijgt en je hebt wel een midi-keyboard aangesloten kijk dan of je de stekker wel in de goede poort hebt gedaan (meestal USB 2.0) en of het keyboard aan staat. Als je hem aandoet krijg je onder in je scherm een berichtje van nieuwe hardware gevonden, dit hoeft natuurlijk niet als het keyboard al geinstalleerd is in een eerder stadium.

Spelen op het orgel:

Dan komt het grote moment of het werkt. Als je langer dan circa 10 minuten moet wachten, voldoet je computer niet aan de eisen en kun je er maar beter mee stoppen of je computer upgraden bij de dichtsbijzijnde computerwinkel natuurlijk. Het kan namelijk zijn dat je hierna een foutmelding krijgt wat te maken heeft met het geheugen. En dat heeft weer stotteren van de geluidskaart tot gevolg.

Even een voorbeeld van MyOrgan met het Clavecin Blanchet 1720 clavesymbel
Myorgan met het Clavecin Blanchet 1720 clavesymbel


Hierboven is te zien hoe MyOrgan er uit ziet. Op het oog is het gewoon een compleet Clavesymbel zei het dat de toetsen vertikaal zijn geplaatst. Boven de toetsen zijn de registers afgebeeld. De laatste Luth sur 8'-II is op dit moment in werking. Op de plaatjes daarboven staan het Clavecin (clavesymbel) en de bouwer Blanchet. Deze clavesymbel heeft dus eigenlijk 2 klavieren en 3 stemmen. Dit clavesymbel is dus aangepast om op 1 klavier te spelen en dan zonder koppels toch 2 klavieren aan te sturen. Bij deze versie van dit clavesymbel zitten meerdere versies maar dit is voor het voorbeeld niet van belang.


Lijstje met vrij downloadbare orgels/clavesymbels:


Crumhorn-labs (de maker van Hauptwerk) Download pagina.
Hier zijn diverse orgels te downloaden.
Let er wel dat er ook betaalde orgels tussen staan en dat je Hauptwerk 1 orgels moet hebben.

Gernot's Happy Birthday Organ
Download free sampleset. Dit orgel heeft 11 stemmen 1 klavier - waarvan 5 origineel - en pedaal (3 stemmen).

Romanswiller, Eglise protestante.
Een redelijk groot orgel 2klavieren en pedaal met een paar mooie stemmen zonder meer. Alleen de Hautbois 8'van het Positif en de Bourdon 16' van het G.O. zijn wat minder/kloppen niet maar voor dat het gratis is, kun je dit orgel beter hebben dan bv die van OTT of van de Happy Birthday

Download dit orgel 2 versies Hauptwerk I en II.
En dan nog even de speeltafel met de stemmen:
Myorgan met het Romanswiller, Eglise protestante organ


Download dit orgel 2 versies Hauptwerk I en II.

St Stephens anglican
Dit is een redelijk mooi orgel. Met een hobo!
Dit orgel is alleen nog te downloaden als torrents!

En dan nog even de speeltafel:

Myorgan met het St Stephens anglican organ

Natuurlijk hoort dit orgeltje er ook bij: het welbekende Ott-orgel.
Download het Ott-orgeltje - dit is het orgeltje waar het allemaal zo'n beetje mee begon.

En dan nog even de bescheiden speeltafel:

Myorgan met het 1 klaviers Ott organ

Dan nu een nog redelijk nieuw kamerorgeltje: A model of the chamber organ built by Daniel Prib (2007)
Download de versie voor Hauptwerk 1 of 2,3 op de volgende pagina:
Download het kamer--orgeltje gebouwd door Daniel Prib.

Myorgan met het 1 klaviers kamerorgeltje

Download ook de patch! voor Hauptwerk 1.

Ik had dit orgel ook al gezien in Hauptwerk III maar het valt me op dat je bijna wordt weggeblazen en dat vind ik jammer, de quint en de mixtuur zijn voor mij een beetje te veel van het goede. Ik vind het wel mooi dat er ook houten pijpen in zitten en die hoor je ook nog!

Klokkenspel met 3 klavieren en pedaal!
Als extra voor hauptwerk 1 of Myorgan een compleet samengestel Grand_Carillon.

The Grand Carrillon

Voor download klik op deze link:
Volgorde van installeren: Maak op je bureaublad een map aan bijvoorbeeld Carillon. Ga naar de link hierboven.
Alle aanklikbare bestanden moeten worden gedownload!!!!!

alle bestanden op deze afbeelding moeten worden gedownload


Als alle bestanden zijn gedownload moeten ze nog worden uitgepakt. In dezelfde map als je in staat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld winrar gebruiken. http://www.winrar.nl Als je winrar hebt geinstalleerd kun je alle ingepakte bestanden (met extensie rar)uitpakken. Je kunt dit doen door alle bestanden te selecteren gebruik hiervoor de knoppen [Shift] of [Ctrl].

Om het Carillon compleet te krijgen moet je van de website van de Nederlandse Hauptwerk nog het gratis clavesymbel downloaden. Voor zover je dat nog niet gedaan had.
Klik vervolgens op onderstaande link:
Clavesymbel HW1.Als je hier je gegevens invult krijg je via de webmaster een link om te downloaden. Als je alles hebt gedownload moet je de mappen waar de stemmen instaan ik meen van 6, kompleet kopieren naar de map waar ook het carrillon in staat. Als je alles hebt gedownload en ook hebt uitgepakt kan het klokkenluiden beginnen en kun je in de map een bestandje vinden Christopherson_Organ_Casavant_MyOrgan.organ klik deze aan en het carillon wordt opgestart. Als het programma vast loopt en dan kan gebeuren natuurlijk is het verstandig om te kijken of je wel echt alles hebt gedownload. Als je dit gedaan hebt moet het carillon spelen. In begin is het wel even wennen natuurlijk maar op zich is het een interresant carillon. Met verschillende combinaties! Probeer ze allemaal uit.De lijst met orgels is uiteraard niet compleet. Heeft u/jij nog aanvullingen van gratis orgels enzovoorts voor Myorgan of Hauptwerk I, II of III mail ze dan door. Omdat er inmiddels versie III is verschenen van Hauptwerk, zullen de paketten voor versieI minder worden aangeboden voor zover ik weet is er nog maar een Nederlandse aanbieder die nog Hauptwerk I orgels maakt, maar het is het zoeken wel waard naar de oudere versies.


Naast dat er freeware orgels zijn, zijn er ook betaalde orgels. Een bekend orgel kan je zo op een paar 100 euro komen dus bezint eer ge begint! Maar laat je niet afschrikken. Het is wel zo hoe duurder het orgel hoe realistischer de klank en de combinaties die je maakt. Meestal kun je ook een demo downloaden van een orgel met bijvoorbeeld 2 of 3 stemmen dan kun je een indruk krijgen van dit orgel. Dit vind ik zelf ook heel belangrijk want als je de klank op de demo al tegenvalt denk ik niet dat het verstandig is om een compleet orgel te downloaden.

Zo heb ik zelf het orgels van Moerdijk en van Heteren en sinds kort die van de Bovenkerk van Kampen en ook de Noorderkerk te Groningen. Waarbij natuurlijk die van Kampen mijn voorkeur heeft. Die van Moerdijk vind ook heel mooi maar die is in 16-bits die van Kampen is 24-bits en dat voel of je gewoon in de kerk zit!
Voor reacties, vragen, aanvullingen of wat dan ook: mail de webmaster info(at)softart.nl.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Schrijffouten zijn voor rekening van de auteur, die zijn uiterste best doet om dit te voorkomen! Ook zijn alle teksten die hier staan bedacht door de auteur. Teksten mogen worden overgenomen maar wel met de vermelding van deze website. http://wwww.softart.nl/hauptwerk

Een link plaatsen naar deze site mag altijd, graag zelf! Ik wil dan zelf ook wel een link met (of zonder) banner terugplaatsen.

© 2007 - 2010 softART DESIGN.
Op deze webpagina wordt gewerkt vanaf mei 2007.
Deze pagina is een onderdeel van SoftART DESIGN (www.softart.nl)


Hauptwerk