Lijstje met vrij downloadbare orgels/clavesymbels voor Grandorgue/Myorgan/Hauptwerk I:
Vandaag 28 december 2010, kwam ik weer eens op het klavarforum en kwam daar de volgende 3 orgels tegen. Welke zijn gevonden door JackdeReiger... van voornoemd forum.

Dit is de url:
Ga naar de website om 3 orgelsamplesets te downloaden.
Deze orgels kun je al laden in Grandorgue. De samplesets zijn ingepakt als *.7z . Op dit is dit niet zo'n groot probleem. Dit bestand is ook uit te pakken met Winrar.

Download hier het programma Winrar. Dit programma kan veel meer nog dan Winzip en is ook nog eens in het Nederlands. Let op kies wel de goede Windows versie! Na downloaden kan het heel gemakkelijk worden geinstalleerd.

Zelf vind ik het wel bijzonder dat er nog steeds orgel-samplesets geschreven worden voor Myorgan en Grandorgue. Deze samplesets zien er in ieder geval veelbelovend uit! Een beetje orgelsample kenner zou toch inmiddels wel moeten weten dat deze samplesets (HW1) al achterhaald zijn. Maar er is nog steeds heel veel vraag naar en het zijn nog gratis samplesets ook!

Let op: Dit zijn orgels die nog in Beta-ontwikkeling zijn dit wil dus zeggen dat ze niet af zijn... Er kan hier en daar een foutje inzitten! Dat blijkt inmiddels al wel. Je kunt de samplesets nog niet laden in Hauptwerk. Je bent dus aangewezen op Grandorgue.

Dit zijn de 3 orgels:
Bureå Funeral Chapel: 1 Manuaal en Pedaal. 6 stemmen B/D, 113,3 MB.

Originele versie:
Grandorgue met het Bureå Funeral Chapel sampleset (orginineel)


Extended versie:
Grandorgue met het Bureå Funeral Chapel (extended versie)

Bureå Church: 3 Manualen en pedaal. 33 stemmen origineel /63 in de extended versie, 1.03 GB.

Originele versie:
Grandorgue met het Bureå Church sampleset (orginineel)

Mijn eerste indruk van dit orgel: hoewel ik het niet ga gebruiken is niet verkeerd. Je kunt hier echt wel een knap stukje bladmuziek op spelen. Er zijn slechtere samplesets.

Extended versie:
Grandorgue met het Burea Church sampleset (extended versie)

De extended vesie zal voor veel grandorgue-spelers het beste orgel zijn wat gratis te verkrijgen is. Echt een aanrader dus. Het is wel even wennen tussen alle verschillende combinaties die je kunt maken met deze versie. Succes!

Kalvträsk Church: 1 Manual en Pedaal/2 Maualen + Pedaal in de extended. 7 stemmen orginieel/22 in de extended, 514,7 MB.

Originele versie:
Grandorgue met het Kalvträsk Church sampleset (orginineel)

Extended versie:
Grandorgue met het Kalvträsk Church sampleset (extended versie)Gernot's Happy Birthday Organ
Download free sampleset. Dit orgel heeft 11 stemmen 1 klavier - waarvan 5 origineel - en pedaal (3 stemmen).

Romanswiller, Eglise protestante.
Een redelijk groot orgel 2klavieren en pedaal met een paar mooie stemmen zonder meer. Alleen de Hautbois 8'van het Positif en de Bourdon 16' van het G.O. zijn wat minder/kloppen niet maar voor dat het gratis is, kun je dit orgel beter hebben dan bv die van OTT of van de Happy Birthday

Download dit orgel 2 versies Hauptwerk I en II.
En dan nog even de speeltafel met de stemmen:
Myorgan met het Romanswiller, Eglise protestante organ


Download dit orgel 2 versies Hauptwerk I en II.

St Stephens anglican
Dit is een redelijk mooi orgel. Met een hobo!
Dit orgel is alleen nog te downloaden als torrents!

En dan nog even de speeltafel:

Myorgan met het St Stephens anglican organ

Natuurlijk hoort dit orgeltje er ook bij: het welbekende Ott-orgel.
Download het Ott-orgeltje - dit is het orgeltje waar het allemaal zo'n beetje mee begon.

En dan nog even de bescheiden speeltafel:

Myorgan met het 1 klaviers Ott organ

Dan nu een nog redelijk nieuw kamerorgeltje: A model of the chamber organ built by Daniel Prib (2007)
Download de versie voor Hauptwerk 1 of 2,3 op de volgende pagina:
Download het kamer--orgeltje gebouwd door Daniel Prib.

Myorgan met het 1 klaviers kamerorgeltje

Download ook de patch! voor Hauptwerk 1.

Ik had dit orgel ook al gezien in Hauptwerk III maar het valt me op dat je bijna wordt weggeblazen en dat vind ik jammer, de quint en de mixtuur zijn voor mij een beetje te veel van het goede. Ik vind het wel mooi dat er ook houten pijpen in zitten en die hoor je ook nog!

Klokkenspel met 3 klavieren en pedaal!
Als extra voor hauptwerk 1 of Myorgan een compleet samengestel Grand_Carillon.

The Grand Carrillon

Voor download klik op deze link:
Volgorde van installeren: Maak op je bureaublad een map aan bijvoorbeeld Carillon. Ga naar de link hierboven.
Alle aanklikbare bestanden moeten worden gedownload!!!!!

alle bestanden op deze afbeelding moeten worden gedownload


Als alle bestanden zijn gedownload moeten ze nog worden uitgepakt. In dezelfde map als je in staat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld winrar gebruiken. http://www.winrar.nl Als je winrar hebt geinstalleerd kun je alle ingepakte bestanden (met extensie rar)uitpakken. Je kunt dit doen door alle bestanden te selecteren gebruik hiervoor de knoppen [Shift] of [Ctrl].

Om het Carillon compleet te krijgen moet je van de website van de Nederlandse Hauptwerk nog het gratis clavesymbel downloaden. Voor zover je dat nog niet gedaan had.
Klik vervolgens op onderstaande link:
Clavesymbel HW1.Als je hier je gegevens invult krijg je via de webmaster een link om te downloaden. Als je alles hebt gedownload moet je de mappen waar de stemmen instaan ik meen van 6, kompleet kopieren naar de map waar ook het carrillon in staat. Als je alles hebt gedownload en ook hebt uitgepakt kan het klokkenluiden beginnen en kun je in de map een bestandje vinden Christopherson_Organ_Casavant_MyOrgan.organ klik deze aan en het carillon wordt opgestart. Als het programma vast loopt en dan kan gebeuren natuurlijk is het verstandig om te kijken of je wel echt alles hebt gedownload. Als je dit gedaan hebt moet het carillon spelen. In begin is het wel even wennen natuurlijk maar op zich is het een interresant carillon. Met verschillende combinaties! Probeer ze allemaal uit.

De lijst met orgels is uiteraard niet compleet. Heeft u/jij nog aanvullingen of wijzigingen - staan ze op een andere locatie - van gratis orgels enzovoorts voor Myorgan of Hauptwerk 1, 2 of 3 mail ze dan door. Omdat er inmiddels versie 3 is verschenen van Hauptwerk, zullen de paketten voor versie I minder worden aangeboden voor zover ik weet is er nog maar een paar Nederlandse aanbieders die nog Hauptwerk I orgels maken, Maar buiten Nederland komen er nog wel een x-aantal voor. Het is het zoeken wel waard naar de oudere versies dan. Vooral voor pc's tot 1, 2 of 4Gb en/of pc met een trage processor.


Hauptwerk