Benodigdheden voor het orgelspelen via Hauptwerk 3 en 4.

Mixtuur Consolo 260 met Touchscreen 15 inch Wat is er nu echt nodig om op een redelijke manier een sampleset te bespelen in Hauptwerk?:

Op de diverse orgelforums, maar ook via email of mensen die je gewoon aanspreken, kom ik vaak mensen tegen die denken en zeggen: dat je met een gemiddelde computer Hauptwerk 3 of 4 samplesets zou kunnen afspelen. Dit is niet helemaal waar. Hauptwerk is een computerprogramma dat via de nieuwste technieken het bespelen van een voor de tijd opgenomen pijporgel mogelijk maakt, de zogenaamde samples. Deze samples worden als *.wav bestandjes opgeslagen op je computer. Bij het openen van een sampleset moeten al deze wave bestanden in je interne geheugen geladen worden van de PC. Voor een paar jaar terug hield het wel op bij 4 GB, maar na introduktie van Windows Vista en inmiddels Windows 7, is standaard al 8 GB en wil je een Hauptwerk-pc lekker laten draaien is al gauw 16 GB. Als voorbeeld wil ik weer even Kampen noemen. Hier ben je eigenlijk al 24 GB voor nodig. Voor een paar jaar terug was dit dus onmogelijk en ontzettend duur. Nu betaal je voor 16 GB geheugen rond de 300 euro.

Natuurlijk is het wel zo dat je voor een kleiner orgeltje of de gratis samplesets die via internet beschikbaar zijn, geen nieuwe computer of Mac hoeft te hebben om deze af te spelen. Maar wil je een goed opgenomen orgel-sampleset afspelen, zul je toch moeten beschikken over een systeem dat samengesteld is om deze taak aan te kunnen.

Hieronder heb ik proberen op te sommen wat nodig is. Let op meer is beter! Maar ik heb wel geprobeerd om een minimale eis op te sommen. Even nog dit. Aan Myorgan worden beduidend minder eisen gesteld, Een standaard huis-tuin-keuken pc voldoet al gauw. Misschien is dit ook omdat we van Myorgan minder verwachten dan van Hauptwerk.
Persoonlijk denk ik dat het belangrijkste is:1. Een professionele geluidskaart - en dan bedoel ik niet een standaard geluidskaart - in combinatie met de active speakers (Bv Genelec) en een subwoofer. Deze moeten op elkaar afgestemd zijn. Anders heb je er nog weinig aan.

2. Een goed opgenomen sampleset in combinatie met Hauptwerk 3.

3. Een midi-speeltafel met 2 klavieren en pedaal met registerwippers of touchscreen of een Keyboard met eventueel een apart midi-pedaal.

4. Natuurlijk een redelijk nieuwe Pc of Mac met een Intel Quad Core processor.

5. Intern geheugen kun je nooit genoeg hebben. Minimaal 8 GB voor 2 klaviers orgels met pedaal. En voor grotere orgels toch wel 16 GB of meer.

6. Harde schijf, eigenlijk kun je wel beginnen met minimaal 250GB maar als je ook opnames wilt maken is een harde schijf van 1 TB toch wel beter! Een normaal Hauptwerk-sampleset 3 klaviers of meer, wordt meestal wel geleverd op 3 a 4 dvd's en deze zijn nog ingepakt ook. Dus moet je wel ruimte hebben om het samppleset op te slaan.

7. Handig zijn natuurlijk een Touchscreen voor de bediening, een (draadloze) muis en een draadloos toetsenbord en een losse dvd-speler. Deze zijn niet echt nodig voor het spelen maar zijn wel makkelijk om de pc te bedienen en bijvoorbeeld om nieuwe samplesets te installeren.

8. Beter/meer is alleen voor het speelgenot beter. Bijvoorbeeld houten toetsen is op zich zelf al een belevenis. Maar je bent wel zelf de persoon die er muziek uit moet halen! Je gaat echt niet beter spelen als je houten toetsen hebt of een speciale speeltafel die voor Hauptwerk is ontworpen. Je moet het zelf doen. En wat je niet moet vergeten je zult zelf moeten oefenen om het orgel onder de knie te krijgen. Om op een Hauptwerk-orgel te spelen moet je wel rekening houden met de Akoestiek die op zo'n sampleset zit. Maar dat went wel. Een gemiddel orgel heeft wel 8 tot 16 seconden akoestiek. En dat is bij de gewone elektronische orgels niet zo.

9. Niet echt belangrijk maar wel handig is dat je weet wat je harde schijf is en andere standaard Windows/Mac-OS X termen zijn. Daarnaast is een beetje technisch inzicht ook heel belangrijk. In begin maak je veel fouten. Ikzelf heb ooit Myorgan gedownload en begreep er echt helemaal niks van. Ik heb het toen een tijdje links op mijn bureau-blad laten staan. En inmiddels wil ik eigenlijk geen eens meer een normaal orgel thuis hebben. Maar geduld is wel heel belangrijk.

Pedaal, Mixtuur Consolo 260 Een computerprogramma is gemaakt om het makkelijk te maken, om iets met een computer te doen. Het kan niet zo zijn dat het iets moeilijker is, omdat je het met een computer moet doen. In de meeste computerprogramma's zit jarenlang research en zijn diverse mensen bezig met het testen van software en samplesets, laat dat een troost zijn als het even niet mee zit.

Als u/jij goed hebt gelezen is het denk ik wel duidelijk dat Hauptwerk geen lachertje is. Toch zijn er mensen die wel heel makkelijk denken en schrijven over de componenten die zijn benodigd. Met een standaard geluidskaart kun je wel een sampleset afspelen natuurlijk en daar kun je ook wel van genieten maar als je dan een profesionele geluidskaart ernaast beluisterd, hoor je, zie je en voel je het verschil. Om echt te genieten van Hauptwerk moet alles op elkaar zijn afgestemd. Ga eens bij iemand luisteren of spelen, deze meeste Hauptwerkers willen je het graag laten beleven. Of ga eens naar een winkel toe die zo'n speeltafel verkoopt neem de tijd hiervoor en laat je voorlichten. Via mp3tjes hoor je niet wat er echt wordt afgespeeld. Meestal zijn mp3tjes gecomprimeerd. Het stukje dat gecomprimeerd is ben je net nodig om het geluid te beleven. Hauptwerk slaat bijvoorbeeld standaard ook in Wave op. Deze bestanden zijn vele malen groter dan Mp3tjes maar de kwaliteit is wel vele malen beter. Natuulijk zou je ook nog ongecomprimeerd opgenomen mp3-tjes kunnen luisteren maar die zijn vele malen groter dan gecomprimeerde mp3-tje. De samplesets zijn opgenomen in Wave. Ik denk dat dit al wel genoeg zegt over mp3 versus wave.

Omdat computers steeds sneller en beter worden, moet je van te voren na denken wat je op dit moment nodig bent. Koop niet onnodige hardware zoals geheugen. Over een jaar is meestal de prijs hiervoor gehalveerd en dat is zonde van je geld. Let er dus bij aanschaf dat je niet teveel koopt om te starten! Start in iedergeval met een snelle computer of Mac en ga nadenken over mogelijke upgrades/updates in de toekomst die dan veel goedkoper zijn en sneller.

Even voor de duidelijkheid alle bovengenoemde punten zijn benodigd om een Hauptwerksampleset te bespelen. Vergis je daar niet in.... Heel veel mensen struikelen over het feit dat ze het programma Hauptwerk verkeerd inschatten. Ik heb ik het hier voor ook al geschreven, maar toch nog maar een keer: Hauptwerk is ontworpen voor nieuwe computers en vooral als gewerkt word met de nieuwste samplesets is het van belang niet te bezuinigen op hardware. Alle voornoemde punten zijn van belang. De geluidskaart is net zo belangrijk als het geheugen, de harde schijf is net zo belangrijk als de processor!

N.B. Inmiddels is het geheugen van computers uit te breiden tot wel zo'n 128 GB. Je bent hier wel een speciale computer voor nodig, namelijk een workstation. Als je, je pc wilt gebruiken voor dagelijkse zaken zoals een beetje internetten en gamen is het onnodig om zo'n computer aan te schaffen. Wil je echter samplesets als bv de St. Laurens van Rotterdam laten draaien is het misschien toch wel handig dit in het budget mee te nemen. Ga je voorlopig, 1 tot 2 jaar nog niet over op zulke sets, lijkt het mij niet verstandig om zoveel intern geheugen te nemen. Zonde van het geld.


Google
Hauptwerk


Update 12-1-2013