Grand orgue, het programma stapsgewijs uitgelegd.
Let op! Dit item is nog niet gereed, maar ik heb het al wel online gezet. Ik ben er dus druk mee bezig om het nog verder te ontwikkelen.

Omdat mij regelmatig emails bereiken over Grand Orgue wil ik toch nog iets dieper ingaan op het programma Grandorgue V2. Ik ga er echter wel vanuit, net als bij Hauptwerk dat men om kan gaan met computers en Windows in het bijzonder. Een beetje computerbasiskennis dus. Verder is het belangrijk dat er een midi-keyboard of speeltafel is aangesloten op de computer want dat ga ik hier verder niet uit leggen. Dat word ergens anders op deze website al gedaan.

1.Installatie van het programma.
Om te beginnen download het programma.
*Download hier Grandorgue V2. Dit bestand is circa 2.5 MB groot!

U word naar een andere website gestuurd en na verloop van tijd (seconden) krijgt u een bericht dat downloaden gaat beginnen of een foutmelding
foutmelding


Ga naar de balk maar het harde schijf op staat met een blauw pijltje, Klik dan de rechtermuisknop en ga vervolgens naar bestand dwonloaden. Sla het bestand vervolgens op, op uw bureaublad. Dan kunt u het daarna ook nog terug vinden.

Als het goed is komt er op een gegeven moment een pictogram op het bureaublad te staan met: setup_GrandOrgue_0_2.zip . Let op dit is een ingepakt bestand. Dit is dus nog niet het programma. Dit is een zogenaamd Zip bestand. Als winzip of winrar is geinstalleerd op uw systeem kunt u deze het beste hiervoor ook gebruiken. Dubbelklik op dit bestand en u komt dan zelf in een soort van installatieprogramma terecht. Dubbelklik op [setup_Gran....] Helaas is Grandorgue niet in het Nederlands. Dus kies voor het Engels of Frans. Meestal engels!

Setup
vooraan staat het welcome, hier klikt u op [next] (achterop staat het bestand waarop u moest dubbelklikken.

Dan komt het volgende scherm:

selcteer folder<BR>Klik hier op [next] wijzig niet de locatie (C:\Program Files\GrandOrgue)! en weer op [next] hier ook niks wijzigen (GrandOrgue)
Klik hier op [next] wijzig niet de locatie (C:\Program Files\GrandOrgue)! en weer op [next] hier ook niks wijzigen (GrandOrgue)
Vervolgens kunt u nog 2 vinkjes plaatsen hier ook niks wijzigen, ze moeten allebei aan staan. En klik weer op [next] en daarna op [Install]

Het programma wordt geintalleerd en vervolgens:

finish

Klik op Finish, en dan kan het programma voor de eerste keer automatisch worden opgestart: (vinkje laten staan)
Dan komt dit scherm, als het goed is

midi selectie
Klik hier uw beschikbare midi device (in het voorbeeld is het geen midi-device maar een programmaatje waarmee je midi's mee kunt afspelen.
Laat alle [v] tjes staan totdat u wat langer met het programma werkt.
Kies ook bij Sound output device uw geluidskaart (de best mogelijke)
EN bij estimated Latency in miliseconden de echo! Vervolgens krijgt u het gewone scherm van Grand orgue. Sluit het programma af, Rode kruisje rechts bovenin. En begin bij punt 2. (hieronder)

2. Opstarten Grand Orgue:
Na installatie van Grandorgue komt er op het bureaublad een pictogram te staan:
pictogram
Dubbelklik hierop en vervolgens komt dit scherm in beeld.
Opstartscherm
Ga vervolgens naar [File]
en dan naar [open]
In het scherm wat dan komt zoek je vervolgens op je harde schijf naar de map waarin Grandorgue of Myorgan sampleset staan en open een bestand *.organ ( voor * kan een naam staan in dit geval 3 keuzes).
Open sampleset

Klik er een van de keuzes aan en als het goed is komt het volgende scherm:
Laden sampleset

Elapsed time is: verstreken tijd.
Estimated time is: totale tijd.
Remaining time is: geschatte nog te gaan tijd.

Na verloop van tijd komt dat het orgel in beeld, in dit geval Romanwiller.
Romanwiller

Uitleg menubalk

Audio settings - devices

Audio settings - MIDI Messages
Google
Hauptwerk