Introductie tot tekenaar
Tekenen is voor mij altijd al een passie geweest. Voordat ik ben overgestapt om via de computer te gaan tekenen, tekenende ik uiteraard met potlood. In 1995 kreeg ik mijn eerste PC met daarop ook Rainbow paint. Uiteraard was dit nog op het welbekende DOS platform. Met dit tekenprogramma kon je de meeste basis tekenfuncties uitvoeren die je als tekenaar nodig had. En daarna ook uitprinten, om iets tastbaar te hebben.
Tot het moment dat ik Windows 3.11 kreeg voldeed dit programma heel goed. Met Windows 3.11 kreeg je ook MS Paint meegeleverd een simpel tekenprogramma waarmee ik al weer een stap verder kwam met tekenen. Mijn tekeningen van Rainbow paint kon ik echter niet openen, dit was natuurlijk echt wel jammer maar helaas. Vanaf toen ben ik ook begonnen om vanaf een foto op schaal orgels na te tekenen. In 2003 kreeg ik mijn eerste officiële tekenopdracht om een orgel na te tekenen dat werd gerestaureerd. Ik had dit orgel getekend via de welbekende puntjes in Paint. Deze puntjes hadden een nadeel, op het moment dat je een tekening wilde verschalen werden die puntjes kleine vierkantjes. En daar zit niemand op te wachten. Ik tekende op maximaal A4 formaat, mijn printer kon alleen maar A4 of kleiner afdrukken. Via een forum waarop ik toen actief was kreeg ik de tip om een programma te gebruiken waarmee je ook kon verschalen en waar de lijntjes al lijken ze wel lijntjes vectoren zien die je net zo veel kunt verschalen als dit nodig is.
Uiteindelijk werd dit dus Autocad en eind 2007 kon ik bij mijn voormalig werkgever een basiscursus Autocad volgen bij Stabiplan. Het heeft toen nog tot april 2008 geduurd voordat ik uiteindelijk de overstap kon maken – bij dezelfde werkgever – om cad-tekenaar te worden. Hierna heb ik nog prive een tussenstap gemaakt naar ZWcad uiteraard met een licentie, maar dat voldeed uiteindelijk niet, Zwcad liep ongeveer 3 versies achter op Autocad. Op zich was dat niet zo’n probleem voor 2D tekenwerk maar voor 3D tekenwerk voldeed het programma niet. Vooral omdat ik ook op mijn werk kon zien dat je met 3D ook mooie objecten kon tekenen. Die opbjecten kon je ook met ZWcad tekenen alleen zagen die er toen nog niet realistisch uit.
Inmiddels zijn we aangekomen bij het 3D tekenen, dit kon zoals eerder aangegeven niet met ZWcad maar wel heel goed met Autocad. Na een paar jaar verder getekend te hebben met Autocad en in 2011 begonnen te zijn met een orgel compleet getekend in 3D kom ik uiteindelijk eind 2012 uit bij Revit. Vooral ook omdat dit de toekomst zou moeten zijn voor de installateurs. Ondertussen had ik nog een bouwkundige thuiscursus Autocad gevolgd bij de LOI en dus kon het Revit avontuur beginnen.
Gelukkig kon ik weer een basiscursus Revit volgen en ook een cursus Revit MEP in combinatie met Stabicad. En toen werd in juni 2013 mijn werkgever failliet verklaard. Hoe nu verder…. Al heel snel vond ik een nieuwe werkgever, hier werd niet getekend met Stabicad maar met Nordined en met Flexline van Cadac. Hiervoor heb ik weer diverse cursussen gevolg en inmiddels ben ik al bijna weer een klein jaartje bezig met het 3D tekenen in Revit. En vooral met het BIMmen!
Per November 2014 ben ik overgegaan op een nieuwe werkgever. Om me toch verder te verdiepen in Revit. Nu weer geheel andere uitdagingen en ook leuk om weer terug te keren naar mijn oorspronkelijke tekenberoep Utiliteit! Ook hier weer veel werk m.b.v. Stabiplan opgepikt, zodat ik mijn kennis qua Stabiplan en Autocad kon uitbreiden met Stabicad voor Revit. Omdat je er in het 3D modelleren niet aan ontkomt, nu ook kennis opgedaan van Navisworks manage, Solibri en Bim360Glue.
Lubbert Schenk
14-10-2014
Cadcursus