Website softART DESIGN

Pagina geupdated per 30-12-2013.

Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Na bijna 3 jaar heb ik de botter in kleur voltooid. Bij de eerste downloadlink is de botter te downloaden die volledig in kleur is. Nog zonder beschrijving, deze komt later nog. Dit model zuiderzeebotter is een idee van Lubbert Schenk. Er hebben diverse botters en andere oude visserijschepen voor model gestaan die ik in de jaren ben tegenkomen op oude foto's en dergelijken. Voor ideŽen, suggesties en vragen c.q. opmerkingen houd ik me gaarna aanbevolen via mijn emailadres (info@softart.nl). Ook mensen die een link willen plaatsen graag een berichtje vooraf via de mail!


Bij deze tekening: Naar aanleiding van de bouwplaat ben ik begonnen om een 3D model te tekenen van de botter met behulp van Autocad 2014. De bouwplaat is in 2D getekend en dit model in 3D. Deze tekening kan worden gebruikt bij het in elkaar zetten van de bouwplaat, de al beschikbare 2D tekening in cad-formaat heb ik gebruik bij het 3D model.

English translation:

After almost 3 years I completed the botter in color. At the first download link is the download that is in full color botter. Still without description, yet this comes later. This model zuiderzee botter is an idea of Lubbert Schenk. There have been various botters and other old fishing ships for modeled that I am in the years encounter on old photographs and so on. For ideas, suggestions and questions or comments I keep me through my email address (info@softart.nl) gaarna featured. Also people who wish to place a link like a message in advance via the mail!


Zuiderzee Botter getekend met Zwcad.


Download hier de complete bouwplaat (12 blaadjes!) in 1 keer./Download here the whole papercraft 12 pages in once!


Alvast enige informatie die beslist nodig is om de bouwplaat te maken:
Zelf heb ik het model 1 keer in kleur gemaakt. Naar aanleiding hiervan heb ik weer een paar tekentechnische oplossingen toegepast, het kan zijn dat deze niet zichtbaar zijn op bovenstaand plaatje maar ze zijn wel door mij getest of het klopte. Bijvoorbeeld het roer is nu ietsjes anders dan op bovenstaand plaatje. Later volgt er meer informatie, succes!


*1 dikke lijnen zijn touwen, deze staan uiteraard plat op de pdf-jes. Ze moeten dus gerold worden net zolang tot de lijmrand niet meer zichtbaar is en dan worden verlijmd.
*2 zeilen komen 2 keer voor, deze moeten dus op elkaar worden geplakt.
*3 om langer plezier te hebben van de bouwplaat is het belangrijk om op sommige punten het papier te verstevigen. Vooral het voordek en de bak, hier komt natuurlijk het gehele schip op te rusten.
*4 touwen zijn altijd te lang getekend, ik reken op de creativiteit van de bouwer om dit zelf op te lossen.
*5 gezien het feit dat de touwen zwart zijn getekend is het aan de bouwer zelf om aan de uiteinde 2x een stukje uit te knippen voor montage aan mast of helmstok.
*6 de touwen die om de mast heen zitten moeten worden vastgemaakt zodra de mast staat, achteraf kan het ook maar dan krijg je hem dus niet zoals bedoelt.
*7 heel veel geduld is nodig om de bouwplaat in elkaar te zetten, houd hier rekening mee.
*8 om alvast een beginnetje te maken begin met de onderplaat nummer 18, vervolgens met het onderschip nummer 17 kompleet met bak en kist en houten spanten en ga dan eerst de steuntjes waarmee het schip op de onderplaat vast komt te zitten in elkaar zetten. Let op het onderschip moet rusten op de ondergrond dus verzonken in de onderplaat. Dan passen de steuntje op de goede plaats. Ga dan verder met de houten stootranden. En dan met de zwaarden. Vervolgens het roer. Vervolgens de mast, en maakt deze meteen vast met de touwen om wat stevigheid te krijgen in het geheel.Knutselen.2link.be
Startpagina Opzijnbest.nl

WEB én WAP gastenboek voor softART software
collections
Powered by WebRing.

Visit Nice Paper Toys

Op deze pagina wordt gewerkt vanaf 02-02-2009
© 2009 - 2012 SoftART DESIGN.
Gelieve niets aan dit model te wijzigen en/of op een andere locatie op slaan, zonder toestemming van Lubbert Schenk.